Nyhedsbrev uge 39

17. årgang - uge 39 - onsdag den 28. september 2016

Månedens indsamling
En livsvandring i to generationer
Fællessang på Rebild Efterskole
Kaj Munk eftermiddag i Karmelkirken
Støt en kirkeplanter
Gudstjenester 2. oktober 2016
Gudstjenester 9. oktober 2016


Hvis du oplever problemer med at læse eller udskrive nyhedsbrevet, kan du altid finde dette og tidligere nyhedsbreve i PDF-version på www.baptistkirken.dk under menupunktet ”Aktuelt” og ”Nyhedsbrev”.


Månedens indsamling

Vores fælles blad baptist.dk udsendes seks gange om året til ca. 3.000 adresser og er dermed en af BaptistKirkens bredeste kontaktflader. Forhåbentlig har alle også besøgt hjemmesiden www.baptist.dk, hvor man både kan finde artikler fra bladene, opdelt efter emne, og materiale, der ikke blev plads til i det trykte blad. Har du endnu ikke besøgt www.baptist.dk så gør det nu – læs fx det dejlige portræt af 100-årige Asta Jørgensen og lad dig inspirere til at klikke videre til andre artikler. baptist.dk er også på Facebook – gå ind her og klik ”like” så du kan følge med i opslagene på siden.
I oktober måned opfordres alle menigheder til at indsamle en ekstra kollekt til baptist.dk. Private kan også være med i indsamlingen ved at sende et beløb til konto 3201 10042879 eller MobilePay 2299 6483 mærket ’baptist.dk’. Gaver er fradragsberettigede efter gældende regler.


En livsvandring i to generationer

”Det er noget af en bedrift, Birgitte Mølhede Bomholt har præsteret med denne bog på 410 sider! Den er komponeret kronologisk på baggrund af originale breve, dagbøger og erindringer. Her er både oplysende og spændende læsning”, siger Bent Hylleberg. Bogen handler om to par af BaptistKirkens pionérer i international mission, Sine og Gotfred Pedersen samt Ellen og Immanuel Christensen, der var henholdsvis Birgittes morforældre og forældre. Her får vi indblik i dansk tids- og kulturhistorie fra ca. 1880 til ca. 1960, og vi hører om opvækst i små kår i baptistfamilier, der over et par generationer med flid og stålsat vilje tog flere skridt op af den sociale rangstige. Hertil er det baptisthistorie i flere egne af landet, hvor generationerne voksede op som børn og unge og fik store dele af deres livsgerning.
Bent Hylleberg fortsætter begejstret: ”Primært handler bogen om Guds kald til international mission. I første generation står Gotfred Pedersen i centrum. Han var en af drivkræfterne bag stiftelsen af danske baptisters Hedningmissionsselskab i 1916, og selv blev han missionær blandt ’muhammedanere’ (som det hed dengang) i Bulgarien i 1920rne før vores Afrikamission begyndte i Congo og Burundi. Vi følger ham og hans familie via breve til og fra Bulgarien. Her møder vi også anden generation, hvor hans datter, Ellen, sammen med sin mand, Immanuel Christensen, bliver omdrejningspunktet. De fulgte kaldet til at rejse til Burundi, hvor Immanuel bl.a. byggede hospital i Musema og Ellen virkede som læge gennem årtier. Breve og dagbøger er velskrevne, både når det gælder landskaber, rejser, personer og konflikter. Det sidste løb begge missionær-generationer ind i med det resultat, at vores hovedpersoner blev hjemkaldt fra tjenesten både i Bulgarien og i Burundi. Breve og dagbøger belyser også disse konflikter, og på den måde bliver de tillige samtidige partsindlæg til vigtige perioder af dansk baptisthistorie. Tak også for det! Trods glæder og skuffelser forblev vores hovedpersoner trofaste medlemmer i BaptistKirken til deres dages ende. Bogen er rigt illustreret og godt komponeret. Og en god timing – i 100-året for stiftelsen af BaptistKirkens ’Missionsselskab’. Som læser savner jeg blot et par slægtstavler og et personregister, der ville hjælpe læserne med at fastholde livsvandringen i to generationer”.
Birgitte Mølhede Bomholt og Inger Skov: ’Kaldet. En livsvandring i to generationer’. Bogen udkommer på lørdag og kan købes på forlaget Kharius – se www.kahrius.dk – for 350,- kr.


Fællessang på Rebild Efterskole

Lotte og Troels Schrøder skriver på Rebild Efterskoles vegne:
”Onsdag 5. oktober, vil vi gerne invitere til sangaften på Rebild Efterskole. Vi starter kl. 19.00 og synger nye og gamle sange fra blandt andet højskolesangbogen og den nye Efterskolesangbog. Efter en god times sang går vi i spisesalen, hvor skolen vil være vært ved en kop kaffe.
Tag familien med til en aften i fællesskabets tegn, hvor I helt sikkert vil synge kendte sange, men også blive udfordret med nogle nye. Undervejs vil der også blive fortalt lidt om sangene. Aftenen er gratis!”


Kaj Munk eftermiddag i Karmelkirken

Søndag 9. oktober kl. 16.00, vil man dels kunne høre om Kaj Munk, dels lytte til digte af Kaj Munk sunget af Pankoret, en solist og af tilhørerne.
Det er barytonsangeren Thomas Rewes, der på sit syngende lollandske vil indføre os i Kaj Munks liv med udgangspunkt i hans barndom og ungdom langt ude på de flade lollandske marker.
Thomas’ bedsteforældre var nabo til Kaj Munks barndomshjem i Opager. Thomas’ mor er således vokset op midt i historierne om Kaj Munk. Der er sagt og skrevet meget om Kaj Munk, men Thomas vil undervejs fortælle små anekdoter, som måske ikke er kendt i forvejen.
De mest spændende digte, som vi skal lytte til, er Kaj Munks 12 månedsdigte, der blev skrevet til Berlingske Tidendes Aftenavis i 1940. I januar 1941 blev de samlet og publiceret i en let ændret form under navnet ’Navigare Necesse’. Det er disse digte, som tidligere dirigent for Filharmonisk kor i Aalborg, Erling Kullberg, har sat i musik og udgivet under navnet ’I det fri’. De bliver i dag sunget af Pankoret, der ledes af Kirsten Lodberg.
Der er fri entré, men vi beder om en donation til Dansk Flygtningehjælp fx 50 kr.


 

Støt en kirkeplanter

I dag i Tallinn mødes 150 baptistledere fra hele Europa – og Europa i baptistisk sammenhæng går fra Tadsjikistan, der faktisk ligger på den anden side af Afghanistan, Turkmenistan, Kasakhstan og Georgien over Mellemøsten (Syrien, Irak, Jordan, Libanon, Israel og Egypten) til Spanien og Italien, hvor der er meget små baptistsamfund, til England og Irland.
Mødet i dag handler primært om EBF, European Baptist Federation’s, Missions Partnerskab (MP) – et kirkeplanter-netværk.
MP har eksisteret i 14 år og har støttet 200 kirkeplantere, primært i Østeuropa og Mellemøsten. En kirkeplanter er nøje udvalgt, indstillet af sit baptistsamfund og screenet af MP. I fem år får han (det er næsten udelukkende mænd pga. kulturen i de lande) støtte, som nedtrappes efter tredje år. Derefter skal kirkeplantningen være selvkørende. Og i den periode støtter kirkesamfundet med en coach eller mentor, og MP følger op med rapporter til de, der støtter kirkeplanteren.
De seneste fem år har Baptistkirken Bornholm støttet en kirkeplanter i Georgien, Eduard Gergedava.
Menigheden havde i forvejen et stort hjerte for Georgien, bl.a. fordi en kvinde i menigheden er derfra. ”Det har været en tryghed at vide, at der er hånd i hanke med, at pengene går det rigtige sted hen og gør nytte,” siger Søren Kofoed fra udvalget for International Mission i Baptistkirken Bornholm. Menigheden har fået halvårlige rapporter fra deres kirkeplanter, og i år er så sidste år, han får støtte fra Bornholm.
Også Midtsjællands Baptistmenighed har støttet to forskellige menighedsplantere de seneste år.
Der er seks nye, godkendte menighedsplantere på venteliste. Vil I støtte en ny menighed, så er her en chance!


Gudstjenester 2. oktober 2016

HOVEDSTADEN

City Kirken: 11.00 Nadvergudstjeneste, Christina Leinum.
First International Baptist Church (FIBC): 13.00 Gudstjeneste på engelsk og efterfølgende fællesskab.
International Baptistkirke på Amager (IBA): 15.00 Gudstjeneste, Gilbert Rukundo (fransk).
Korskirken: 10.30 Nadvergudstjeneste i ”44”, Ole Lundegaard. 17.00 Taizégudstjeneste, Ole Lundegaard/Hanne Holm
Kristuskirken/Regen: 10.30 Gudstjeneste med morgenmad. 10.30 Spansk gudstjeneste.
Købnerkirken: 11.00 Gospelgudstjeneste, Jan Kornholt og Amager Gospelkor.
Lyngby: 10.30 Nadvergudstjeneste, Ole Jørgensen.
Rønne: 10.30 Nadvergudstjeneste, Claus Mester.
Immanuel Chin Church, Rønne: 12.30 Gudstjeneste i Metodistkirken.

SJÆLLAND

Holbæk: 10.00 Nadvergudstjeneste og ”Bondekodag”, Finn Basnov.
Nakskov:
Nyrup:
Ringsted: 10.30 Gudstjeneste, Hans Ole Kofoed.
Roskilde: 10.30 Nadvergudstjeneste.
Slagelse: 14.00 Gudstjeneste i Stenstuegade 10.
Tølløse: 10.00 Nadvergudstjeneste, Lille kor, Allan Ibsen.

SYDDANMARK

Esbjerg: 10.30 Gudstjeneste på menighedsweekenden, Lokalrådet.
Odense: 10.30 Nadvergudstjeneste, Henrik Søndergaard. Børnekirke. 12.00 Fællesspisning.
Oure: 11.00 Nadvergudstjeneste, Oluf Jensen.
Chin Baptist Church Ringe: 13.00 Gudstjeneste.
Rødekro:
Svendborg: 11.00 Fællesgudstjeneste med nadver, Bala Sinnathurai.

MIDTJYLLAND

Brande: 10.00 Nadvergudstjeneste, Ole Ladefoged.
Give:
Holstebro: Ingen gudstjeneste.
Randers: 10.00 Gudstjeneste, Desire Ndamukunda.
Silkeborg: 10.30 Gudstjeneste, Poul Asger Beck.
Sydøstjyllandskredsen: Ingen gudstjeneste.
Viborg: Ingen gudstjeneste.
Aarhus: 10.30 Nadvergudstjeneste, Lasse Åbom. Efter gudstjenesten er der Café.

NORDJYLLAND

Brovst: 10.00 Nadvergudstjeneste, Bente Højris.
Frederikshavn: 10.30 Nadvergudstjeneste, Bjørn Thomsen.
Hjørring: 10.00 Nadvergudstjeneste, Torben Andersen.
Ingstrup: I Saltum 19.00 Nadvergudstjeneste, Hanne Kiel.
Nibe: 10.30 Nadvergudstjeneste, Hugo Møller Thomsen.
Nørresundby-Vodskov: 10.00 Cafégudstjeneste med morgenkaffe, Svend Eli Jensen, Patrick Duffield m.fl.
Pandrup: 10.45 Høstgudstjeneste, Anders Hyldgård.
Sindal: 10.30 Gudstjeneste på familieweekenden i Drengeborg i Aalbæk.
Skagen: 14.00 Nadvergudstjeneste, Erik Løvind Andersen.
Sæby: 10.00 Musikgudstjeneste, Jan Christensen og Jette Klarup m.fl.
Sæsing: 10.30 Gudstjeneste, Anders Bartholdy.
Thisted: Ingen gudstjeneste.
Vaarst: 10.00 Nadvergudstjeneste – Barnets dag, Søndagsskolen og Raymond Jensen.
Vrå: 10.30 Nadvergudstjeneste, Anne-Marie Winther.
Østervrå: Ingen gudstjeneste.
Aalborg, Bethelkirken: 10.30 Fødselsdagsgudstjeneste, Lars Midtgaard.
Aalborg, Karmelkirken: 10.30 Nadvergudstjeneste, Hanne Kiel.


Gudstjenester 9. oktober 2016

HOVEDSTADEN

City Kirken:
First International Baptist Church (FIBC): 13.00 Gudstjeneste på engelsk og efterfølgende fællesskab.
International Baptistkirke på Amager (IBA): 15.00 Gudstjeneste, Gilbert Rukundo.
Korskirken: Hjemmegudstjenester.
Kristuskirken/Regen: 10.30 Spansk gudstjeneste. 15.30 Gudstjeneste.
Købnerkirken: 11.00 Gudstjeneste, Andreas Højmark Andersen.
Lyngby: 10.30 Gudstjeneste, Pia Duebjerg.
Rønne: 10.30 Høstgudstjeneste, Lone Møller-Hansen.
Immanuel Chin Church, Rønne: 12.30 Gudstjeneste i Metodistkirken.

SJÆLLAND

Holbæk: 10.00 Gudstjeneste, Finn Basnov.
Nakskov: 11.00 Nadvergudstjeneste, Gilbert Rukundo. Lørdag 8/10: 14.00 Undervisning, Gilbert Rukundo.
Nyrup:
Ringsted: 10.30 Gudstjeneste, Stine Kofoed Møller.
Roskilde: 10.30 SuperSøndag – med besøg fra Skovbo Efterskole.
Slagelse: 14.00 Gudstjeneste i Stenstuegade 10.
Tølløse: 10.00 Gudstjeneste med barnevelsignelse, Allan Ibsen.

SYDDANMARK

Esbjerg: 10.30 Nadvergudstjeneste, Ditte Kobstrup.
Odense: 10.30 Gudstjeneste, Henrik Søndergaard. Børnekirke. 10.30 Vietnamesisk gudstjeneste. 12.00 Burmesisk gudstjeneste.
Oure: 11.00 Høstgudstjeneste, Ole Olsen. Efter gudstjenesten kirkefrokost og samvær med mulighed for at bringe hilsner.
Chin Baptist Church Ringe: 13.00 Gudstjeneste.
Rødekro:
Svendborg: 10.00 Tamilsk gudstjeneste, Bala Sinnathurai. 12.30 Burmesisk gudstjeneste.

MIDTJYLLAND

Brande: 10.00 Cafégudstjeneste, Rasmus Jonstrup Hansen.
Give:
Holstebro: 10.30 Dåbsgudstjeneste, Tanja Petersen.
Randers: 10.00 Gudstjeneste, Henry Mølhede.
Silkeborg: Ingen gudstjeneste.
Sydøstjyllandskredsen: 14.00 Nadvergudstjeneste, Berit Weiss.
Viborg: 10.00 Økumenisk gudstjeneste. Vi mødes i Domkirken.
Aarhus: 10.30 Gudstjeneste, Lasse Åbom.

NORDJYLLAND

Brovst: 10.00 Gudstjeneste, Jens Christensen.
Frederikshavn: 10.30 Fællesgudstjeneste i Metodistkirken.
Hjørring: 10.00 Spejdergudstjeneste.
Ingstrup: 10.30 Gudstjeneste, Hanne Kiel.
Nibe: 10.30 Gudstjeneste, Hugo Møller Thomsen.
Nørresundby-Vodskov: 10.30 Salmesangsgudstjeneste, Mads Lindholm.
Pandrup: 10.45 Gudstjeneste, Villy Kristensen.
Sindal: 10.00 Nadvergudstjeneste, Erik Løvind Andersen.
Skagen: Ingen gudstjeneste.
Sæby: 10.00 Brunchgudstjeneste.
Sæsing: 10.30 Gudstjeneste, Chresten Eskildsen.
Thisted: 10.00 Dåbs- og nadvergudstjeneste, Annette Grarup.
Vaarst: 10.00 Gudstjeneste, Raymond Jensen.
Vrå: 10.00 Spejdergudstjeneste i Hjørring, Anne-Marie Winther.
Østervrå: 10.00 Gudstjeneste, Milan Pavlovic.
Aalborg, Bethelkirken: 10.30 Gudstjeneste, Henrik Holmgaard.
Aalborg, Karmelkirken: 16.00 Musikalsk gudstjeneste, Pankoret.

Baptistkirken i Danmark

*|LIST:EMAIL|*