Nyhedsbrev uge 4

18. årgang - uge 4 - onsdag den 25. januar 2017

Forkyndelse for børn og unge i menigheden
Ansat til at forske
Om udsendte medarbejdere
Fastemateriale
Familien Vagner trives i Rubura
Ny fastebog er udkommet
Gudstjenester 29. januar
Gudstjenester 5. februar


Hvis du oplever problemer med at læse eller udskrive nyhedsbrevet, kan du altid finde dette og tidligere nyhedsbreve i PDF-version på www.baptistkirken.dk under menupunktet ”Aktuelt” og ”Nyhedsbrev”.


Forkyndelse for børn og unge i menigheden

Ledelserne på landsplan for vores børne- og ungdomsarbejde (BBU) og spejdervirke (DBS) mødtes i weekenden i ’Colleruphus’ ved Holte med BaptistKirkens ledelse. Bent Hylleberg fortæller: ”Det sker én gang om året, at vi mødes på denne måde. Først og fremmest for at lære hinanden at kende, men også for at koordinere og planlægge i fællesskab. Hertil kommer en drøftelse af et aktuelt emne, som brænder på. I år var det spejderne, der ønskede, at vi skulle talte om forkyndelsen for børn og unge i den lokale menighed.”
I oplægget til samtalen udfordrede spejderchefen, Bo Nilsson, os således: ”Kan vi styrke samarbejdet omkring at få forkyndt det levende ord til så bred en målgruppe som mulig? Vi har hver vores forcer i at nå målgrupper, men vi er ikke særlig dygtige til at gå sammen og tænke i en helhed.”
I samtalens løb kom der flere idéer til at styrke forkyndelsen mellem menighedens unge og spejdere, hvor de lever side om side lokalt. Men det blev også peget på, at denne udfordring med mellemrum burde stå øverst på menighedsrådenes dagsorden. Og det blev påpeget, at menighedens ledere i bred forstand foruden at styrke forkyndelsen også bør gennemtænke den trosoplæring, som børn og unge bør møde i menighederne fra de er spæde til langt op i deres teenageår. Og når der lokalt udkastes idéer eller produceres materialer, bør vi blive bedre til at fortælle ’den gode historie’ til inspiration for andre.
I samtalens forløb kom der også et forslag om, at alle tre parter – BBUere, spejdere og BaptistKirkens ledelse – bør planlægge en kommende temadag om forkyndelse og trosoplæring med henblik på at føre børn og unge ind på en livsvandring med Kristus. En sådan temadag er i støbeskeen.


Ansat til at forske

BaptistKirken ansætter fra 1. februar Johannes Aakjær Steenbuch, der er formand for vores Teologisk Forum, i første omgang i tre måneder. Ansættelsen sker med løntilskud fra Københavns Kommune. Johannes er cand.mag. i filosofi og har en Ph.D. i samme fag. Johannes har imidlertid kastet sin kærlighed på baptisternes historie og teologi.
Hans arbejdsområder bliver flere af vores hjemmesider, nogle af dem specielt oprettet i forbindelse med reformationsåret. Således www.anabaptist.dk, hvor vi sætter fokus på de andre teologiske strømninger, som lå til grund for reformationen. Blandt andet anabaptisterne.
Johannes fortæller: ”Da jeg fik lejlighed til at kigge i BaptistKirkens arkiver, blev jeg overrasket over mangfoldigheden af idéer og tanker, som baptister har gjort sig i tidens løb. BaptistKirken er som et slags mikrokosmos, der i gennem tiden har afspejlet diskussionerne i det omgivende samfund. Det er samtidig et sted, hvor der er tænkt originale tanker, som fortjener at blive gjort tilgængelige for en større offentlighed. Det er det, mit forskningsprojekt skal bidrage til.”
Johannes Steenbuch skal også oversætte og udgive skrifter af den danske baptist Julius Købner og færdiggøre en planlagt artikel om danske baptisters debat om udvælgelseslæren fra 1865-1870. Og endelig skal han hjælpe med at få den nye hjemmeside baptistkirken.dk op at køre.


Om udsendte medarbejdere

BaptistKirkens ledelse har med stor glæde fulgt resultaterne af den nuværende udsendelse af Rasmus og Line Hylleberg, der har været i Burundi/Rwanda siden januar 2015.
”Vi kan se, at der under udsendelsen er opbygget gode relationer til vores lokale samarbejdspartnere og at familiens tilstedeværelse har givet mulighed for at yde råd og vejledning på en positiv og konstruktiv måde, inden eventuelle problemer vokser sig for store”, fortæller Vibeke Dalsgaard fra ledelsen og fortsætter: ”Derfor arbejder vi for, at der, så snart det er muligt, igen sker en udsendelse, idet vi gerne vil have vedligeholdt og forstærket de gode resultater, som Rasmus og Line har skabt”.
Ledelsen glæder sig også over, at familien Vagner nu er kommet til Rubura for en kortere periode – læs mere nedenfor.


Fastemateriale

Baptistkirken i Danmark har udsendt et materiale til fastelæsning i 2017. Materialet omhandler Jesus’ 6 ”Jeg er – ord” og indeholder til hver dag i perioden et bibelord, en bøn og en opfordring til bevægelse. Det sidste betyder en opfordring til handling. Hvis vi skal gå i Jesu fodspor omhandler kristen praksis også handling – at række ud og gøre noget for andre.
Derfor opfordrer vi til at fasten også er en tid til generøsitet overfor mennesker, som har brug for vores hjælp. Der skal ikke så meget af vores overflod til at det giver mennesker i den 3. verden en ny start og nye muligheder.
Derfor opfordrer vi til at både enkeltpersoner og menighederne sparer op og samler ind til projekt nr. 4 i vores projektfolder: Uddannelse for alle – skolegang til især piger og kvinder samt spare og lånegrupper.
Vi vil opfordre jer til at læse om projektet på side 7 i årets projektfolder men vil her nævne, at piger og kvinder i verdens fattige lande oftest er de mest udsatte og mindst prioriterede i forhold til uddannelse og udvikling samtidig med at hjælp til kvinder er hjælp til hele familiens forsørgelse og vejen ud af fattigdom.
Så lad os hjælpe hinanden til at give en god fastegave til Rwanda og Burundis kvinder og familier.
Husk muligheden for at bestille trykt fastehæfte hos Hjørring Baptistmenighed. Kontakt Torben Andersen på taema@stofanet.dk eller 9824 7212 senest i morgen torsdag 26. januar.


Familien Vagner trives i Rubura

Familien Vagner befinder sig frem til midten af marts i Rubura i Burundi, hvor de i 11 uger skal tjene på henholdsvis præsteskole og den lokale klinik. Med sig har de deres tre børn og Camilla Kousholt Jakobsen, der bl.a. underviser børnene. Og der er mange nye indtryk! Jakob fortæller fra Rubura: ”Først en varm hilsen her fra os alle i Rubura, hvor vi snart har været tre uger. Jeg er tilknyttet præsteskolen, hvor jeg hver dag underviser i teologiske emner og lederskab. Hanna har sin gang på den lokale klinik, hvor hun bl.a. er involveret i familieplanlægning, undervisning i hygiejne og udlevering af tøj fra Danmark til nyfødte. Imens dette foregår, bliver vores tre piger hjemmeskolet af Camilla, som er rejst med os. Ud over disse aktiviteter skal vi også undervise de lokale i engelsk og have seminar om familieplanlægning og tjenende lederskab. Vi er så småt ved at vænne os til et anderledes liv nogle måneder og har bl.a. her i opstarten haft besøg af lopper, bananfluer og termitter i vores hus samt en enkelt rotte… Varme hilsener fra os alle i Rubura.”
Husk hele familien i jeres forbøn. Ønsker I at følge med i livet i Rubura, kan I anmode om medlemskab af deres Facebook-gruppe ’Turen 2017’ her: https://www.facebook.com/groups/224631961317092/?fref=nf


Ny fastebog udkommet

I fredags udkom fastebogen: ’Frihed og fred. En meditativ vandring i fasten.’ Den kan købes overalt på nettet og i butikkerne. Vejledende pris er 158 kr.
I bogen får du:
• En hjertevarm introduktion
• 40 meditationer – en til hver dag i fasten på vej mod påske og opstandelsens nye liv
• Bibel- og billedmeditationer samt små fortællinger, der veksler dynamisk
• Enkel guide til hvordan du gør hver dag
• Appetitvækker til søndagens fællesskab
• Kort sagt: En rigtig brugsbog
Bogen præsenteres også på workshops følgende steder:
Randers, 1. februar kl. 19.30, Ådalen retrætecenter, Gl. Viborgvej 400, 8920 Randers NV
Aalborg, 2. februar kl. 19.00, Vor Frue sognegård, Niels Ebbesensgade 2 C, 9000 Aalborg
Solrød Strand, 16. februar kl. 19.30, nærmere info på www.solrodfrikirke.dk
Ringsted, 22. februar kl. 19.00, “Laden”, Vetterslev Bygade 27, Vetterslev, 4100 Ringsted


Gudstjenester 29. januar 2017

HOVEDSTADEN

City Kirken: 11.00 Gudstjeneste, Keld Dahlmann.
First International Baptist Church (FIBC): 13.00 Gudstjeneste på engelsk og efterfølgende fællesskab.
International Baptistkirke på Amager (IBA): 15.00 Gudstjeneste, Gilbert Rukundo.
Korskirken: 17.00 Ungdoms/Cafégudstjeneste i ”44”, Ann-Britt og Evan Klarholt.
Kristuskirken/Regen: 10.30 Salmegudstjeneste. 15.30 Gudstjeneste. 10.30 Spansk gudstjeneste i Nansensgade 94.
Købnerkirken: 11.00 Gudstjeneste, Jan Kornholt.
Lyngby: 10.30 Gudstjeneste for børn og voksne, Pia Duebjerg. Brunch efter gudstjenesten.
Rønne: 10.30 Gudstjeneste, Kurt Christensen.
Immanuel Chin Church, Rønne: 12.30 Gudstjeneste i Metodistkirken.

SJÆLLAND

Holbæk: 10.00 Gudstjeneste, Lise Jørgensen.
Nakskov: Ingen gudstjeneste.
Nyrup: Ingen gudstjeneste.
Ringsted: 10.30 Cafégudstjeneste, Stine K. Møller.
Roskilde: 10.30 Gudstjeneste, Jan Johannsen.
Slagelse: 14.00 Gudstjeneste i Stenstuegade 10.
Tølløse: 10.00 Gudstjeneste, Allan Ibsen.

SYDDANMARK

Esbjerg: 10.30 Gudstjeneste, Benny Klarholt.
Odense: 10.30 Gudstjeneste, Henrik Søndergaard. Børnekirke.
Oure: 15.00 Gudstjeneste, Ole Olsen.
Chin Baptist Church Ringe: I Missionshuset 10.00 Børnekirke 12.30 Gudstjeneste.
Lai Baptist Church Ringe: På Nordagerskolen 12.00 Gudstjeneste og børnekirke.
Svendborg: 10.00 Tamilsk gudstjeneste, Bala Sinnathurai. 12.30 Burmesisk gudstjeneste.

MIDTJYLLAND

Brande: 16.00 Børnegudstjeneste, Inger Klyver.
Give: 10.00 Gudstjeneste, Jan A. Andreasen.
Holstebro: 10.30 Nadvergudstjeneste, Erland Grarup.
Randers: 10.00 Gudstjeneste, Desire Ndamukunda.
Silkeborg: 19.00 Taizégudstjeneste. Silkeborg Pilgrimsfællesskab.
Sydøstjyllandskredsen: Ingen gudstjeneste.
Viborg: Ingen gudstjeneste.
Aarhus: 10.30 Gudstjeneste, Lasse Åbom.

NORDJYLLAND

Brovst: 10.00 Gudstjeneste, Familiekoret.
Frederikshavn: 10.30 Gudstjeneste, Erik Løvind Andersen.
Hjørring: 10.00 Gudstjeneste, Torben Andersen.
Ingstrup: Ingen gudstjeneste.
Nibe: Ingen gudstjeneste.
Nørresundby-Vodskov: 16.00 Koncert med ’Voice of Light’.
Pandrup: 10.00 Gudstjeneste, Vibeke Dalsgaard.
Sindal: 19.00 Gudstjeneste, Erik Løvind Andersen.
Skagen: 14.00 Gudstjeneste, Erik Løvind Andersen.
Sæby: 10.00 Gudstjeneste, Karin Christiansen.
Sæsing: 10.30 Gudstjeneste, Birte Agerdal.
Thisted: Ingen gudstjeneste.
Vaarst: 10.00 Ungdomsgudstjeneste, Refine.
Vrå: 10.30 Gudstjeneste, Anne-Marie Winther.
Østervrå: 14.00 Indvielse af kirken med efterfølgende kaffebord.
Aalborg, Bethelkirken: 10.30 Gudstjeneste.
Aalborg, Karmelkirken: 14.00 Cafégudstjeneste om Gudsbilleder, Raymond Jensen.


Gudstjenester 5. februar 2017

HOVEDSTADEN

City Kirken:
First International Baptist Church (FIBC): 13.00 Gudstjeneste på engelsk og efterfølgende fællesskab.
International Baptistkirke på Amager (IBA): 15.00 Gudstjeneste, Innocent Bararu.
Korskirken: 10.30 Nadvergudstjeneste i ”44”, Bent Hylleberg.
Kristuskirken/Regen: 10.30 Spansk gudstjeneste i Nansensgade 94.
Købnerkirken:
Lyngby: 10.30 Nadvergudstjeneste, Ole Jørgensen.
Rønne: 10.30 Nadvergudstjeneste, Ruth Cilwik Andersen.
Immanuel Chin Church, Rønne: 12.30 Gudstjeneste i Metodistkirken.

SJÆLLAND

Holbæk: 10.00 Dåbs- og nadvergudstjeneste, Finn Basnov
Nakskov: 14.00 Gudstjeneste, Günter Dörner.
Nyrup: 10.00 Nadvergudstjeneste, Lars Thorndal.
Ringsted: 10.30 Nadvergudstjeneste, Stine K. Møller.
Roskilde: 10.30 Nadvergudstjeneste, Lars Mortensen.
Slagelse: 14.00 Gudstjeneste i Stenstuegade 10.
Tølløse:

SYDDANMARK

Esbjerg: 10.30 Gudstjeneste, Christian Bylund.
Odense: 10.30 Nadvergudstjeneste, Henrik Søndergaard. Børnekirke.
Oure: 11.00 Nadvergudstjeneste, Ib Schmidt.
Chin Baptist Church Ringe: I Missionshuset 10.00 Børnekirke 12.30 Gudstjeneste.
Lai Baptist Church Ringe: På Nordagerskolen 12.00 Gudstjeneste og børnekirke.
Svendborg: 11.00 Fællesgudstjeneste, Steen Daugaard Hansen og Bala Sinnathurai.

MIDTJYLLAND

Brande: 10.00 Gudstjeneste, Ole Ladefoged.
Give: 10.00 Gudstjeneste, Jan A. Andreasen.
Holstebro: 10.30 Dåbsgudstjeneste, Tanja Petersen.
Randers: 10.00 Gudstjeneste, Peter Overbeck.
Silkeborg: 10.30 Gudstjeneste, Poul Asger Beck.
Sydøstjyllandskredsen: 14.00 Nadvergudstjeneste, Lasse Åbom.
Viborg: 10.00 Nadvergudstjeneste, Torben Roulund.
Aarhus: 10.30 Nadvergudstjeneste, Lasse Åbom. Efterfølgende café.

NORDJYLLAND

Brovst: 10.00 Nadvergudstjeneste med barnevelsignelse, Bente Højris.
Frederikshavn: 10.30 Nadvergudstjeneste, Klaus Abildgaard.
Hjørring: 10.00 Nadvergudstjeneste, Torben Andersen.
Ingstrup: 14.00 I Saltum Nadvergudstjeneste, Ole Skagen.
Nibe: 10.30 Nadvergudstjeneste, Hugo Møller Thomsen.
Nørresundby-Vodskov: 10.30 Nadvergudstjeneste, Annette Grarup.
Pandrup: 10.00 Nadvergudstjeneste, Anders Hyldgård.
Sindal: 10.00 Nadvergudstjeneste, Erik Løvind Andersen.
Skagen: 10.00 Nadvergudstjeneste, Bent Rasmussen.
Sæby: 10.00 Gudstjeneste, Ole Skagen.
Sæsing: 10.30 Gudstjeneste, Anders Bartholdy.
Thisted: 10.00 Nadvergudstjeneste, Simon Würtz Krath-Andersen.
Vaarst: 10.00 Nadvergudstjeneste, Raymond Jensen.
Vrå: 10.30 Nadvergudstjeneste, Anne-Marie Winther.
Østervrå: 10.00 Gudstjeneste, Ulla Holm. Efterfølgende frokost og årsmøde.
Aalborg, Bethelkirken: 10.30 Gudstjeneste, Henrik Holmgaard.
Aalborg, Karmelkirken: 10.30 Gudstjeneste, Inge og Henning Aardestrup.

Baptistkirken i Danmark

{{subscription.email}}