Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

’Mors Dag’ først hos baptisterne

09/05/2018

I anledning af ’Mors Dag’ opfordrer Kvindenetværket til en indsamling til fordel for den skole for Romabørn, som Baptistkirken i Sofia driver, så de meget udsatte børn får større muligheder for at bryde den tunge sociale arv, som desværre følger romaer over det meste af Europa.
”’Mors Dag’ opfattes sikkert af mange blot som et smart kommercielt tiltag fra landets blomsterhandlere”, fortæller Ole Engel fra Korskirken og fortsætter:
”Men begyndelsen var en ganske anden og væsentlig mere interessant især for baptister! Et opslag på internettet fortæller, at ’Mors Dag’ blev introduceret i Danmark af Chr. Svenningsen i 1929, men det er ikke helt korrekt. Allerede i 1910 var baptisterne på Bornholm på banen, da menigheden i Rønne holdt et møde i anledning af ’Mors Dag’, og hvor omkring 400 mennesker hørte om den nye idé. En amerikansk søndagsskolelærerinde, Anna Jarvis, besluttede på moderens dødsdag at mindes hende bl.a. med en hvid blomst. Ideen med en dag ”For Fred og Mødre” var dog allerede delvis bragt på bane i USA kort efter borgerkrigen i 1872, men det er faktisk Anna Jarvis (1864-1948), som arbejdede ihærdigt for idéens udbredelse. Det førte bl.a. til nedsættelse af en komite for dagen i 1909, og i 1914 blev dagen erklæret for officiel helligdag i USA.”
(Kilde: bl.a. ”Baptisme og Baptister”, side 230, ISBN 87-88963-01+2 af Helge Pedersen)