Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Finn Basnov er død

Kurt Bøgsted

Finn Basnov er død

17/02/2019

Uden forudgående varsel døde Finn Basnov natten til fredag, mens han og hans kone Anne-Marie var på ferie i Nordjylland. Han blev 63 år.
Finn var præst i Holbæk Baptistmenighed og har været det i knap 21 år.
Som ung fik han kontakt til baptisterne i Korskirken igennem ungdoms- og spejderarbejde. Først valgte han at læse medicin, men fandt hurtigt ud af, at det ikke var det, han skulle. Hans kald blev til præstetjenesten, og han læste 1981-84 på Baptisternes Teologiske Seminarium i Tølløse.
Han har tjent som præst i siden 1. august 1984.

Formand for BaptistKirken

I 90’erne var Finn formand for Baptistkirkens Hjemmemissions-udvalg i fem år.
I slutningen af 90’erne var han en del af teamet, som blev uddannet i det tværkirkelige projekt ”Naturligt Kirkevækst”, det, der senere er blevet til Naturlig Menighedsudvikling. Her var en række yngre præster fra BaptistKirken udvalgt til at undervise og vejlede de danske baptistmenigheder i at blive mere treenige. En proces der gav en række danske baptistmenigheder et løft i menighedslivet.
I 2005 valgte landskonferencen ham som formand for Baptistkirken i Danmark, en post han bestred frem til 2009.

Rund personlighed

Finn har altid været en vennesæl person, rund og mild. Han var en rigtig spejderpræst, som tog med på lejre, både de store nationale og nordiske lejre og de lokale. Han havde også med stort held fået sin menighed til at blive en enhed mellem spejderkreds og menighed, hvilket volder udfordringer mange steder. Således har Holbæk gang på gang imponeret med antallet af deltagere i deres kombinerede spejder- og menighedsweekends. Det lykkedes måske, fordi de også i mere end 30 år har haft fællesspisning i kirken den aften, der var spejdermøde. Således kendte spejderforældrene menigheden.
Ligeledes var Holbæk i 00’erne den menighed, der voksede procentvis mest i BaptistKirken. Ikke mindst tilgangen af de mange forskellige nationaliteter rummede Finn og sørgede for, at de alle fik plads i kirken.

Efterskolelærer i Tølløse

Til Finns store sorg var der for få år siden et skisma i menigheden, hvor flere valgte at forlade menigheden. Men det gjorde ikke Finn mindre bevidst om sin tjeneste og sit kald som præst for menigheden, hvor han med sit positive sind fokuserede på det, der var at glæde sig over, f.eks. dåb og nye mennesker, der kom til tro på Jesus.
Finn var ansat på deltid i Holbæk Baptistmenighed og har i alle årene samtidig været ansat som lærer på Tølløse Privat- og Efterskole (tidl. Baptisternes Skoler i Tølløse), hvor han har undervist i bl.a. Kristendom og Livsforståelse.
Finn har været gift med Anne-Marie i knap 38 år, og sammen har de to voksne børn, Janus og Sarah. Han var en entusiastisk bridgespiller og nød rejser med familie og venner.

Af Lone Møller-Hansen