Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Fjerde søndag i advent

Fjerde søndag i advent

19/12/2021

Adventstiden handler om mange ting: Håb, forventning, glæde osv. Men jeg tror, den bliver brugt på helt andre ting. Julestress, julefrokoster og gaveræs. Og særligt gaveræset er noget, der fylder for mange, især børnene. Med hvad er gaver overhovedet for noget? De fleste af os vil beskrive en gave som en overdragelse af en genstand uden forventning om at få noget retur. Uden motiv eller forventninger – bare af ren lyst.

Gennem de sidste 100 år har filosoffer og sociologer verden over forsøgt at forstå, hvad gaver egentlig er, sådan teoretisk set. Kan man give en gave? Er gaver en umulighed, hvis gaver bare er det samme som alle andre former for handel – Vi giver noget, og vi får noget retur. Sociologerne og filosofferne er ikke nået til enighed. Nogle ser gaven som en utopisk umulighed, og andre ser den som mulig, fordi vi egentlig glemmer, at vi ofte får en gave retur, når vi selv giver en. Langt de fleste er dog enige om, at gaven ikke er uden intention. Vi giver for at få noget retur: magt, position, glæde, relation eller andre ting.

Men hvad har gaver med teologi at gøre? En af de pointer, jeg ofte har hørt op til jul, er, at Gud gav sig selv som gave til verden. Nogle vil kalde det verdens største julegave eller verdens vigtigste. Men hvis Gud giver sig selv, er der så også en intention eller en forventning om at få noget igen?

Jeg tror ikke på, at Gud forlanger noget af mig som modydelse mod, at jeg modtager hans kærlighed. Og hvis jeg skal løbe med en god pointe fra nogle af de kloge filosoffer og ikke lade julegaverne stå opløste hen som blotte illusioner, så vil jeg hæfte mig ved, at vi giver gaver, fordi vi ønsker at være i relation med den, vi giver gaver til. Gaven har en hensigt, en god hensigt. Jeg siger, jeg vil dig, når du får en gave af mig, og omvendt. Det er på samme måde med Gud, at han af sin nåde gav sig selv og sin søn til jorden som en gave. Måske ikke helt uden motiver og intentioner, men med det formål at sige: “Jeg vil mit skaberværk. Jeg vil jer.”

Det er det, advent handler om for mig i år.

Glædelig 4. søndag i advent!

Christian Bylund, medlem af BaptistKirkens ledelse