Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Burundi

 

Baptistkirken i Danmark har siden 1928 arbejdet i Burundi, som er et lille centralafrikansk land på størrelse med Jylland.

Arbejdet har gennem årene været meget forskelligartet, men nedenfor kan du finde oplysninger om de projekter, som vi arbejder med i øjeblikket.

 


Om Burundi

Burundi er et lille land i det centrale Afrika. Det grænser op til Rwanda mod nord, Tanzania mod syd og øst og Den demokratiske republik Congo mod vest. Ligesom nabolandet Rwanda har landet haft mange stridigheder mellem befokningsgrupperne Hutu og Tutsi. Burundi fik dog ikke nær så meget opmærksomhed som Rwanda. Stridigheder resulterede i Burundi i en blodig borgerkrig, der varede fra 1993 til 2003.

Landet er på størrelse med Jylland, med en befolkning på ca 7.5 millioner, og dermed et af de lande i Afrika med den tætteste befolkning. Der har været borgerkrig i Burundi fra 1993–2001 med mindst 300.000 døde og millionvis på flugt. Nogle siger, at 90 % af befolkningen på et eller andet tidspunkt flygtede i løbet af krigen. Våbenhvilen var først effektiv fra 2004, og i 2005 blev der valgt en ny regering. Det er ikke noget demokratisk system, som vi kender det fra Europa, men et demokratisk system med en magtdeling, der sikrer, at både mindretal og flertal kan føle sig nogenlunde sikre. Den eneste mulige løsning.

Burundis etniske fordeling er problematisk, da kun 15% af befolkningen tilhører den ene gruppe, Tutsierne, og det er dem, der siden 1972 har haft al magt i landet. I ’72 blev nemlig alle uddannede hutuer (85%) dræbt, og det er denne største gruppe af befolkningen aldrig kommet over. De halter stadig bagefter med uddannelse og alt andet. Det gør da også den aktuelle politiske magtdeling problematisk, da der ikke er nok uddannede fra den største gruppe, der har uddannelse og erfaring indenfor administration osv.

De fleste burundiere bor på landet og lever af deres lille jordlod, der bliver stadig mindre jo flere barundi der bliver. Landbruget har ikke gennemgået nogen form for udvikling de sidste 100 år. De sidste år har været præget af klimaforandringer, så høsten flere år i træk er slået fejl for store dele af landbefolkningen. Dette kombineret med at infrastrukturen er ødelagt under krigen gør, at mange mennesker sulter. Selv om der uddeles madrationer og såsæd, er det en dråbe i havet af det, der er nødvendigt, for at folk kan overleve på en nogenlunde rimelig måde. Burundi kæmper for at overleve og komme på fode igen.

Alle odds synes at være imod en fredelig og positiv udvikling, men trods det er Burundierne optimistiske. De tror, det skal lykkes dem at få skabt en fremtid for dem og deres børn. Før krigen var Burundi stort set selvforsynende med mad, men nu er underskuddet meget stort, og Burundi er hvert år afhængig af fødevarehjælp alene for at overleve.

Fakta om Burundi

  • Hovedstad: Bujumbura
  • Officielle sprog: Kirundi og Fransk
  • Regeringsform: Republik
  • Præsident: Pierre Nkurunziza
  • Uafhængighed: Fra Belgien 1. juli 1962
  • Areal: 27.830 km2
  • Indbyggertal: Anslået 6,379 mio
  • BNP anslået: 0,79 mia USD eller 600 USD per indbygger
  • Indkomst: ca. 81 % under 1 USD/dag
  • Valuta: Burundi Franc
  • Skolegang: Ca. 90 % begynder i primary school, men kun ca. 51 % gør skolen færdig (2007/2010)
  • Analfabeter: ca. 33 %
  • Aids: 10% i byer, 4% på landet

Kilde: http://www.mdgs.un.org/