Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Til høring på Christiansborg

Christian Roar Pedersen

Til høring på Christiansborg

22/01/2020

 

I går var bl.a. Danske Kirkers Råd inviteret på Christiansborg, hvor der blev indbudt til en høring om, hvilken rolle kristendommen kan spille i et åbent og demokratisk samfund. Fra BaptistKirken deltog Bent Hylleberg, Per Beck, Vibeke Dalsgaard og Torben Andersen.
Nu om dage kaldes dette ’offentlighedsteologi’. En arbejdsgruppe har gennem et års tid drøftet, hvad den kristne tro kan bidrage med til det fælles bedste for os alle. Nu mødtes ca. 150 kirkefolk med nogle få politikere for at blive sat på sporet af en tidssvarende samtale. Et gammelt spørgsmål i en ny sproglig klædedragt om, hvad det vil sige, at ’troens folk’ skal være ’lys og salt’ i kulturen. Fire aktuelle eksempler på den kristne tros bidrag til at tale offentligt blev fremhævet i korte indlæg om økonomisk grådighed, klimaforandringer, køns- og identitetspolitik samt tidens krav om perfektionisme. Oplægget var fint.
”Desværre blev samtalen på Christiansborg afsporet af nogle få politikere, der ikke ville løfte den ud over den kendte position, der afviser, at kirken er forpligtet på et samfundsengagement”, siger Bent Hylleberg og fortsætter: ”Efter en samtale, der ikke drøftede kristendommens rolle i samfundet, men afviste troens anliggende ud over det personlige plan, er det godt, at der på stolene lå et hæfte, der er egnet til at bringe samtalen ud i menighederne”.
Hæftet har fået titlen Politik kommer ikke af ingenting – underforstået: Politiske holdninger og handlinger udspringer også af troen og kan bæres legitimt frem af fællesskaber, der tror og handler. Hæftet, der er gratis, kan bestilles hos Folkekirkens Mellemkirkelige Råd. Læs mere her. Det første udsagn, der møder læseren, er et citat af politikeren Per Stig Møller: ’Hvis man siger, at kristendommen ikke må spille en rolle for ens politik, har man misforstået det. Politik kommer ikke af ingenting, men kommer af den enkeltes grundopfattelse, der er baseret på ens etik, moral eller religion, hvad enten man er kristen, muslim eller buddhist’. Arbejdshæftet er fremstillet med korte afsnit, der efterfølges af spørgsmål til samtale – og det er derfor egnet til konstruktive samtaler også i menighederne.
Læs også Kåre Gades artikel fra høringen på kirke.dk.